ponedjeljak, listopada 05, 2009

[ALBUM]Ayumi Hamasaki - MY STORY

























MY STORY je 6. album (sveukupno 7.) Ayumi Hamasaki. Izdan je 15.12.2004. Dospjeo je na 1. mjesto na oricon charts i prodao se u više od 1,132,444 primjeraka samo u Japanu.

MY STORY se otvara interlude-om Catcher in The Light. Ovo je odličan interlude za otvaranje ovakvog albuma, večinom je rock-ish kao i većina albuma, ali ipak uspijeva zadržati misteriozno zvučanje većine njenih interlude-a. Ono što čini interlude još više misterioznijim su riječi, koje su samo ove dvije rečenice; "Ako samo gledaš, nikada ga nećeš dobiti. Ako samo gledaš, nikada neće biti tvoje". Ovo je jedan od mojih najdražih interludea najviše zbog riječi, čije je značenje živa istina.

OCJENA PJESME: 10/10

Prelazimo na pjesmu About You. Vau, ovo je jedna od najviše epic pjesama od Ayumi. Riječi su predobre, cijela kompozicija i glazba u pjesmi. Ovo je rock pjesma, i to veoma dobra u tome. Refren je stvarno brz i prezabavan za slušanje i stvarno se lagano izgubiti u ovoj pjesmi, na dobar način, mislim. Sve volim u ovoj pjesmi, i Ayumi je stvarno pokazala kakvo remek dijelo od riječi može napisati.

OCJENA PJESME: 10/10

Slijedi pjesma već izdana na singlu, GAME. Opet, sve što mogu reći je vau. Ova pjesma se otvara tako misteriozno, ali onda eksplodira u odličan rock "nered". Taj "nered" je i moj najdraži dio u pjesmi, stvarno zvuči predobro. Naime, cijela pjesma je stvarno odlična, nastavlja tematiku prethodne pjesme, ali je puno jedinstvenija od nje. Pogotovo mi se sviđa završetak pjesme.

OCJENA PJESME: 10/10

Sa rock pjesme prelazimo na my name's WOMEN. Između ostalog, obožavam ime ove pjesme, a na ostalo, opet, znate što ću reći. Ovo je stvarno još jedna epic pjesma. Refren je odličan, i cijela pjesma je zanilmljivo kompozirana. Tema ove pjesme su prava žena, što nam govori naravno ime pjesme i riječi. Riječi obožavam, ova pjesma je dokaz zašto toliko obožavam Ayumi. Još jedno remek-dijelo sa ovog masterpiece albuma.

OCJENA PJESME: 10/10

WONDERLAND je sljedeći interlude. Jedan od razloga zašto ga volim je jednostavno zato što je creepy (i u ostalom zato jer se odlično veže na sljedeću pjesmu). "Radnja" pjesme se vjerojatno odvija u lunaparku, ili tako nešto, tako da možete zamisliti kako zvuči ova pjesma.

OCJENA PJESME: 10/10

Iz ovog interlude-a odmah prelazimo na Liar. Liar se otvara zvukom padanja kiše, koja nas onda uvodi u još jednu odličnu rock pjesmu. Obožavam tužnu atmosferu u ovoj pjesmi, i emocije s kojima Ayumi pjeva. Ali bridge je stvarno možda i najbolji kojega sam ikad čula. Jednostavno, toliko puno emocija pomiješano sa odličnom kompozicijom, što je još bolje, tako se i odličnost brigde-a nastavlja na još jedan dio pa onda opet još jedan tiši, i stvarno, ako nakon toga nemožete zavoljeti ovu pjesmu, neznam zbog čega drugoga će te onda moći (ne kažem da ostatak pjesme nije dobar, da se razjasnimo).

OCJENA PJESME: 10/10

Tužna atmosfera sa Liar se nastavlja na HOPE or PAIN. Ova pjesma prekrasno počinje, a i cijela je takva. Riječi su predivne, ali mislim da to nemoram uopće više govoriti za Ayumi.Mislim da je refren kriv za taj osjećaj tuge koju ova pjesma odaje. Glazba je stvarno odlična, ali za razliku od Liar, cijela pjesma je puno jednostavnija, ali to ništa loše ne znači.

OCJENA PJESME: 10/10

O, moj Bože. Moram to reći. Sljedeća je pjesma... ma ne epic, nego... prepreprekrasna. Ova pjesma ne da prelazi "epic" status, nego i sve nakon toga. HAPPY ENDING je moja najdraža pjesma s ovoga albuma, a za sve su krive riječi, depresivna atmosfera, galzba, kompozicija, sve.
Ovo je prva mirnija pjesma nakon svih prethodnih, ali je zato od svih i najviše depresivna (a ja obožavam takve pjesme, jer u njima ima snažnih emocija koje možete osjetiti iz svakog dijelića ne samo glazbe nego i riječi, za razliku od veselih pjesama). Neznam što više reći, samo to da mi je prije ova pjesma bila najgora na ovom albumu, ali stvarno je smiješno kako se stvari izokrenu ;D.


OCJENA PJESME: 20/20

Sada se vraćamo sa prelaženja epic statusa na epic sa Moments. Ovo je već izdani singl, kojega obožavam. Riječi su stvarno odlične (koja novost :D), koje su stvarno pune nesebičnosti i stvarne lijepote. Ova pjesma govori o tome kako želite dati sve svoje da nekoga spasite, puna razumijevanja prema drugima, i jednostavno stvarno prelijepa. Moments je nešto između mid-tempo i upbeat pjesama, mislim nije upbeat, nego je više mirnije ali sa dosta jačim refrenom.

"I'll become anything if it will make you stop being seized with fear"


OCJENA PJESME: 10/10

Slijedi walking proud. Ova pjesma je dosta slična prethodnoj, samo je dosta mirnija. Versei su stavrno lijepi, kao i sam refren. Ovo je jedna opuštenija pjesma, nakon svega što smo prošli, ali je opet prepuna emocija. Nemam što drugo reći za ovu pjesmu osim da je obožavam.

OCJENA PJESME: 10/10


Slijedi moja od najdražih pjesama na albumu, CAROLS. Nemogu vam opisati kako ova pjesma ima prelijepi Božićni osjećaj, iako nema ničega posebnog u pjesmi zbog čega bih to mislila. Naravno, pjesma je napravljena da dobijete taj osjećaj, ali kažem da su to stvarno lijepo napravili da nije toliko očito. Naime, CAROLS se otvara laganim klavirom i do refrena je veoma mirna, a refren je uistinu lijep. Bridge je odličan, stvarno je napet i sve mi se sviđa. Sve u svemu, još jedno remek dijelo na ovom albumu.

OCJENA PJESME: 10/10

Sada prelazimo na interlude kaleidoscope. Neznam zašto, ali ovakvi interludei od Ayu mi nikada nisu bili zanimljivi (*cough* rebirth *cough*). Ali valjda dobro razdjeljuje sljedeću pjesmu od prethodne ali samo zbog toga mu nemogu dati veliku ocjenu.

OCJENA PJESME: 6/10

Moja još jedna među najboljim pjesmama na albumu, INSPIRE. Ova pjesma je epic epic epic. Odlični guitar riffovi i po sto puta riječi, kompozicija i predobar refren koji je popraćen sa orguljama su stvarno neizbježni.Cijela pjesma ima vrući ljetni osjećaj i s time je i totalno ohrabrujuća. Ovu pjesmu sto posto preporučujem ako vas treba imalo ohrabriti, samo si čitajte riječi usput kada slušate :). Ovo je jedna pjesma od Ayu zbog koje vam se vrati sreća i vjera u svijet, da sve u svijetu ima razlog zašto postoji, i stvarno nešto prelijepo za osjetiti.

OCJENA PJESME: 10/10

Slijedi prva happy pop pjesma (lol), HONEY. Ovakva pjesma je baš nešto što je nedostajalo albumu. Možda će vam ova pjesma stavrno zvučati previše cheesy, ali cheesy je u redu. Sve je u redu i oprošteno ako pjesma daje jedan intenzivan osjećaj, ovom slučaju sreća, i ima predobru kompoziciju. Kao što rekoh, pjesma je stvarno vesela i svakako će vam podići raspoloženje, naravno, samo ako niste iritirani, jer ovdje bi mogle stvari već krivo poći, ako me razumijete. Ali mene nije briga, jer obožavam ovu pjesmu.

OCJENA PJESME: 10/10

Prelazimo na veselo-tužnu (bittersweet?) Replace. Ova pjesma je stvarno prelijepa, pogotovo riječi. Cijela pjesma nekako odaje taj osjećaj kod nadanja veselije budućnosti i stvarno mene, ako nikoga drugoga, totalno dirne u srce. Glazba je upbeat gotovo kao HONEY, ali nije tolko ( za mene uopće) cheesy. Bridge, iako je samo dio refrena je stvarno prelijep, i to kako se nadovezuje na posljednje dijelove pjesme, a i ti dijelovi sami.Nekakva tema ove pjesme je kada se rastavljate s nekim, pa kada im želite reći zbogom, pjesma je veselo-tužna u tom smislu.

OCJENA PJESME: 10/10

winding road je od svih pjesama najveće razočaranje. Naravno, ima dosta lijepu kompoziciju i glazbu, ali stvarno nikakve emocije osim samo mrvicu nostalgičnosti, ako ne i to. Refren, ma sve, je stavrno zaboravno i dosadno. Ipak, ne mislim da je pjesma TAKO loša, pjesma kao sama je iznenađujuće odlična, ali ovo je ipak pjesma od Ayumi Hamasaki, i to joj nemogu oprostiti. Sve u svemu, ovo je jedna od 2 pjesme od Ayumi koje ne volim puno, i šteta to da je baš ona morala završiti na ovom albumu.

OCJENA PJESME: 4/10

Yaay, Humming 7/4 je ono što slijedi i zbog toga nikako ne žalim. Ova pjesma je epic, ništa novo, znam, ali nemogu opisati kako je ova pjesma zabavna. Totalno je rock, ali što je čini drugačije od svih ostalih rock pjesama od Ayumi je to da je vesela i pozitivna. Versei su odlični, a refren je tako energetičan i snažan da stvarno poželite zapjevati zajedno sa cijelom skupinom. Pogotovo obožavam ovu pjesmu pred krajem. Ovo je odličan "zatvarač" ovog albuma.

OCJENA PJESME: 10/10

OMG. Nakon GUILTY, ovo je moj najdraži album od Ayumi Hamasaki, ne samo od nje nego i općenito. Kao i GUILTY, pun je emocija za razliku od NEXT LEVEL, iako se može opisati kao generičan, u toj generičnosti se nalazi toliko ljepote i snage emocija. Cijeli album je imao tu svoju posebnu vibru koja slijedi cijelu tematiku albuma koju obožavam. Ovo je za mene ne zaboravno remek djelo.

OVERALL OCJENA: 20/20

Nema komentara: