petak, veljače 15, 2013

[ALBUM]Mai Kuraki - ONE LIFE





















ONE LIFE je 7. album Mai Kuraki, izdan 1.1.2008.

Titularna pjesma One Life otvara ovaj album sa vinyl zvukom i vokalima od Mai koji zvuče odlično. Cijela pjesma ima predobar beat sa catchy melodijom, te veoma živahnu atmosferu. Pogotovo mi se sviđa glazba u refrenu, najviše u zadnjem te u bridgeu. Mislim da lagane trube dodaju očarajavajući zvuk cijeloj pjesmi, te je definitivno cijela zanimljiva za slušati. Odličan otvarač koji dobro postavlja temu cijelom albumu.

OCJENA PJESME: 20/20

I Like it Like that nastavlja flow albuma savršeno, te je dosta slična prethodnoj pjesmi, samo što je više laid back. Ima više misteriozan zvuk te zvuči više "zavodljivo". Mali break u bridgeu je odličan, te općenito cijela pjesma puno pridonosi albumu sama po sebi. Ovo RnB djelo je veoma kvalitetno što zbog produkcije, što zbog intrigantne melodije i overall zvuka. Mai također pridonosi cijelom skladu svojim divnim vokalima.

OCJENA PJESME: 20/20

Nekako je stavljanje balade one for me na ovo mjesto na albumu bilo čudno, pogotovo zbog pjesme koja slijedi, a i zbog obje prethodne. Nekako slama flow sa svojim mid tempo zvukom, no svejedno znam razlog zašto je stavljena gdje je, iako bih voljela drugačiji pristup. Ovo djelo je veoma lijepo, te možemo osjetiti emocije u vokalima od Mai što je kod ovakvih balada veoma važno. Dok je pjesma definitivno lijepa, riskira u tome što može zvučati previše kao "tipična jpop balada" običnim slušačima. Osobno, mislim da je ovo najbolja balada na albumu, što znači puno kada vidite da su ostale dvije bile ništa manje nego singlovi. Razlog? Melodija, vokali, prijenos emocija i riječi su svi po redu ništa manje nego odlični.

OCJENA PJESME: 20/20

Born to be Free nas opet vraća na upbeat dio prvih dviju pjesama na albumu. No, ova pjesma je definitivno puno veselija i brža od spomenutih. Iskreno, puno me podsjeća na Born To Be... od Hamasaki, iako je ovo puno kraća i manje "dramatična" pjesma. Praktički, ovo je pjesma koja zvuči veoma navijačko (čak sa "ole ole" u riječima). Ovdje stvarno nemam primjedbi jer je pjesma odlična, te je veoma drugačija od svega ostalog na albumu što je čini još zanimljivijom.

OCJENA PJESME: 20/20


Sada prelazimo na zimski dio pjesama sa Shiroi Yuki. Prvo što ću reći jest to da inače nisam veliki obožavatelj Božićnih balada od Kuraki (iako sam njena velika obožavateljica), no ovo je vjerojatno njena najbolja takva pjesma (zajedno sa slijedećom). Glazba je veoma zimski pogodna i "Božićna", te u tom dijelu nemam primjedbi. Svakako najbolji dio ovog djela je bridge koji stvarno preokrene cijelu pjesmu sa svojim dramatičnim pristupom. Pogotovo moram pohvalit te "efekte" koji zvuče kao škripanje (zbog manjka bolje riječi) nečega drvenog u drugom verse-u pjesme koji odlično upotpunjavaju atmosferu. Sve s time, nekako ostatku pjesme, pogotovo refrenu, nešto nedostaje. Neznam što, jer ovo je stvarno lijepa pjesma no nešto me spriječava da potpuno uživam u njoj.

OCJENA PJESME: 10/10

Silent Love ~Open My Heart~ slijedi te je pjesma istog kalibra kao i prethodna. Ovo djelo mi se malo više sviđa od prethodnog jer ima to nešto što njemu nedostaje. Zvuči puno toplije i pomalo tužnije te se emocije lijepo prenose. Glazba je jednostavnija od prethodne pjesme te više zvuči kao balada, iako je refren više mid tempo. Iako mi se stvarno sviđa, čak i više od Shiroi Yuki, te je stvarno odlična pjesma, nešto me spriječava da ju slušam više od par puta, te većinom ju slušam samo u kontekstu albuma (kao i prethodnu pjesmu).

OCJENA PJESME: 10/10

No, sada slijedi definitivno najbolja pjesma na albumu i sve mijenja, a to je everything. Ova pjesma ima sve - od odličnih vokala, riječi (pogotovo), upbeat i catchy melodije, glazbe, te odlične atmosfere. Dosta je mračnija od svih ostalih pjesama na albumu, ima savršene verse-e, a još savršeniji refren. Obožavam kako Mai izgovara "because everything...", te mi se sviđa tema pjesme "ili sve ili ništa". U svakom pogledu, ovo djelo je savršeno i usudila bih se reći remek djelo. Svaka čast.

OCJENA PJESME: 20/20




Singl Season of love slijedi sa perfektnim flow-om od prethodne pjesme (ovdje se definitivno vidi da su htjeli obje pjesme povezati, što odlično funkcionira). Ovdje je Michael Africk stvarno prisutan sa svojim background vokalima, te kao u većini slučajevima njegovi su vokali ovdje i više nego dobrodošli jer savršeno funkcioniraju. Iako je ova pjesma dosta slična prethodnoj po atmosferi i mračnom osjećaju, ne mogu nikako reći da je bolja od nje. Iako je dosta zanimljiva i ima odličnu melodiju, nešto mi je uvijek nedostajalo u ovoj pjesmi. Sve u svemu, veoma dobra pjesma.

OCJENA PJESME: 10/10

secret roses nastavlja album, moram reći, sa odličnim flowom te nastavljanjem tematike i osjećaja prethodnih dviju pjesama. Prije svega mislim da i ova pjesma pati od toga "nečega" što nedostaje, ali sve ostalo joj je na mjestu. Mislim da je ova pjesma imala potencijala da bude puno više nego što je bila. Svejedno, ima pomalo bajkoviti osjećaj kojeg je zapravo dosta teško za opisati. Definitivno je najzanimljivija pjesma na albumu zbog te posebne, no ipak slične atmosfere, što veoma cijenim. večinom se sastoji od beatova, gitare i klavira (većinom pri kraju).

OCJENA PJESME: 10/10

Album postaje malo čudniji sa pjesmom koja je vjerojatno najviše izvan mjesta na albumu zbog svog laganog jazzy ugođaja, no svejedno mislim da je Wonderland dobrodošao dodatak na albumu. Ima veoma očarajavajući zvuk, a Mai vokalno svoj posao odlično odrađuje. Nekako mi je, s time svime, ipak na istom nivou odličnosti što se tiče svih pjesama "kojima nešto nedostaje". Odlična je za slušati u kontekstu albuma i za opuštanje, no iz drugog nekog razloga ne vidim zašto bih ju slušala previše. U svakom slučaju, ovo je odlično djelo sa svojim vlastitim ugodnim zvukom.

OCJENA PJESME: 10/10

BE WITH U naglo mijenja smjer albuma sa svojom veoma upbeat i veselom atmosferom. Ovo je defintivno druga najbolja pjesma na albumu, te jedna od pjesama koje se stvarno ističu u njenoj diskografiji. Ne moram ni reći koliko pjesmu obožavam - totalno je zabavna i uvijek me razveseli te se stvarno lagano uživjeti u njenu ohrabrivajuću melodiju. Možda može zvučati malo repetitivno nekada, no mislim da to pjesmi paše te me to uopće ne smeta. Definitivno highlight albuma.

OCJENA PJESME: 20/20

I zadnja pjesma je cover popularne Over The Rainbow pjesme. Iskreno, mislim da je bilo kome bilo teško predvidjeti da će naziv pjesme koja je cover na jednom od njenih albuma biti naziv njenog budućeg originalnog studijskog albuma. S time na stranu, uživala sam u ovom coveru jer što se tiče vokala i izgovaranja Engleskog od strane Mai, sve je gotovo savršeno. Naravno, kod izgovaranja se nađe problem tu i tamo, no usporedivši sa ostalim pjesmama od nje ovo je definitivno poboljšanje. Vokalno, ima povjerenja da Mai gotovo uvijek zna što radi te to defintivno pokazuje ovdje. Ova sama pjesma nije toliko čudno zvučala kao zatvarač albuma jer glazbeno malo i paše uz neke pjesme na albumu. Sve u svemu, odličan cover, no sama pjesma po sebi nije previše posebna, iako je opet dobra.

OCJENA PJESME: 10/10

ONE LIFE je stvarno dobar i kvalitetan album, no definitivno je moj najmanje drag album od nje. Sve su pjesme dobre, gotovo odlične, no problem je što stvarno ima malo onih koje se stvarno sjaje. Kao sam album je odličan za slušati, i ne želim da mislite da je album loš jer to defintivno nije. No većini pjesama, kao što sam napisala, mrvica nečega nedostaje (ili sam jednostavno ja u pitanju - neznam), te iako je sam album odličan po većini flowa i cijeloj tematici, definitivno nije najbolji od Kuraki.

OVERALL OCJENA: 10/10




  

Nema komentara: