četvrtak, veljače 09, 2012

[ALBUM]Akiko Shikata - RAKA





















RAKA je 2. komercijalni album Akiko Shikate, izdan 25.10.2006.

Daichi no Kodou je intro koji otvara ovaj mističan album. U prijevodu znači "puls zemlje", te stvarno mislim da ime paše. Djelo se sastoji od instrumenata didžeridu (kojeg su izvorno svirali aboridžini), koukin (instrument iz Kine i Vijetnama) te violine. Cijeli intro je dosta snažan ali i u isto vrijeme misteriozan, te u njemu čujemo Shikatine visoke vokale koje čine djelo veoma tradicionalno (kao i sama glazba). Ovo odlično uklopljeno djelo vas savršeno uvodi u prastari svijet dalekih zemalja kojeg ovaj album dočarava.

OCJENA PJESME: 20/20

Intro se odlično nastavlja na pjesmu Kinkanshoku (pomrčina mjeseca). Ovo je jedna od najživljih djela na albumu te je veoma čvrsto te zvuči veoma tradicionalno i imam osjećaj kao da je pjesma iz nekog plemena. Ova se pjesma također sastoji od didžeridu, ali i od kalimbe (afričkog instrumenta), violine te gitare. Sve što imam reći za ovo djelo jest to da je neizmjerno epic i totalno vas uvuče u svoju neobičnu ali perfektnu atmosferu.

OCJENA PJESME: 20/20

Haru Tsuge ~Raggi di Primavera~ (zrake prolijeća) nije da je samo najbolja pjesma na albumu već je jedna od mojih najdražih pjesama ikad. Ovo predivno eterično djelo sastoji se od flaute i zapanjujućeg sopran glasa Shikate koji se mijenja u različite dinamike i dubine/visine tijekom pjesme (te sama pjeva cijeli zbor u pjesmi). Mislim da sada tražim previše od sebe da opišem ovo zapanjujuće djelo riječima, to je naprosto nemoguće. Dok ga slušam, osjećam kao da ulazi u moju dušu i potkrepljuje ju svojim nebeskim notama. U tom trenutku stvarno mogu osjetiti pravu sreću - sreću postojanja. Riječi su potpuno na talijanskom jeziku te prelijepe. Ovo je stvarno nešto vanzemaljsko, remek djelo podareno od Boga. Drukčije nemogu ni misliti za ovo.

OCJENA PJESME: 20/20

Prelijepo nastavljajući album, pjesma Mahoroba (utopia) sa svojim laganim notama klavira nas uvodi u daleku i nepostojeću zemlju spokoja i ljepote. Neznam zašto, ali dok ju slušam uvijek zamišljam šumu prekrivenu jesenskim lišćem te mali potok koji teče bez kraja. Stvarno se utopim u takvim pejsažima te se osjećam odliječeno. Djelo se sastoji uglavnom od okarine, klavira, japanskog tradicionalnog instrumenta koto, violina te gitare. Genijalna pjesma.

OCJENA PJESME: 20/20

Slijedeći magičnost Mahorobe, pjesma Souheki no Mori (blijedoplava šuma) nas uvodi u potpuno mističan i eteričan svijet svojom vanzemaljskom atmosferom. Većinom je sastavljena od gitare, violine i instrumentom recorder. Shikata pjeva svojim "dječjim" i nevjerojatno nježnim vokalima te zbog toga se čini kao da vile pjevaju pjesmu. Nešto stvarno predivno za slušati. Sami znate (ako ste čitali recenzije od Kalafine) koliko obožavam ovako mistične pjesme, te mislim da ne moram previše objašnjavati zašto je ova pjesma tako predivna. To je jednostavno nešto što se mora čuti. Također, obožavam dijelove nakon refrena koji su na nepoznatom jeziku (u knjižici pišu samo riječi za japanski) te način na koji je pjesma prelijepo kompozirana. Svaka čast.

OCJENA PJESME: 20/20

Djelo Reimei ~Aurora~ (zora) nije ništa manje epic od svih prošlih pjesama. No, ovo je prva od pjesama koja je potpuno lagana i eterična u kompoziciji (možda osim refrena koji se samo malo ubrza). Predivni spoj harpe, violine, i instrumenta "tin whistle" stvara ugođaj raja. Stvarno jedna od najljepših pjesama na albumu. Preočaravajuća stvar. Također je cijela na Talijanskom jeziku.

OCJENA PJESME: 20/20

S pjesmom Inori ~Monlam~ (molitva) prelazimo u puno tamniji svijet. Pjesma je na Tibetanskom jeziku, a najviše mi se sviđa kako Shikata dočarava tu tamnu atmosferu sa svojim dubokim glasom i sviđa mi se način na koji pjeva te spaja pjesmu u novu svijet. Što da vam kažem za ovo remek djelo? Pjesma je jedna od najmračnijih na albumu, te mi je zbog toga veoma posebna. Sastoji se od violine, udaraljka i gitare, što zvuči veoma jednostavno ali glazba je tako savršeno sjedinjena u predivnu atmosferu te imam samo pohvale za nju. Pogotovo mi se sviđa zadnji dio pjesme gdje Akiko "pojača" vokale te doista označi pjesmu s tim dijelom.

OCJENA PJESME: 20/20

Pjesma Luna piena je još jedna koja je potpuno na Talijanskom. Volim ovu pjesmi zvat sestrom Reimei jer su dvije pjesme veoma slične, ali ova je definitivno više zapamtljiva. Slijedi istu nebesku tematiku kao već navedena pjesma. Sastoji se od tin whistle, lutnje, violine, gitare i oboe. Stvarno magična pjesma te se potpuno izgubim u njenoj ljepoti dok ju slušam. Svaka čast.

OCJENA PJESME: 20/20

Utakata no Hana je prva pjesma gdje Akiko ne pjeva u jakom sopranu ili njenom visokom dječjem glasu u albumu. Pa, barem u verse-ima. Prvi put sam tu čula kako joj "običan" glas zvuči te stvarno ima prelijepu boju i kad ništa posebno ne radi s njime. Djelo se sastoji od klavira, meni osobno dragog erhu, gitare i violina. Malo je manje eterična i mističnija od ostalih pjesama, ali nije zato nimalo epic. Veoma je tradicionalna pjesma i još jedna od mojih favorita s albuma jer je dosta različita od ostalih pjesama.

OCJENA PJESME: 20/20

Wow. Definitivno mijenjamo žanr sa pjesmom Haresugita Sora no Shita. Naime ovo je totalno celtic folk žanr, te u isto vrijeme zvuči čudno i uklopljeno u temu albuma. Sastoji se od akustične gitare, recordera, violine, kontrabasa, violončela i udaraljka. Glazbu stvarno moram pohvaliti jer mislim da je najbolja na albumu, te Shikata stvarno rastura sa svim verzijama svog glasa na ovoj pjesmi. Dosta je živahna i uplifting, vjerojatno najbrža pjesma na albumu. Još jedno remek djelo.

OCJENA PJESME: 20/20

Slijedi cover pjesme AVE MARIA. Shikatina verzija je odlična te mi se sviđa eteričnost koju donosi. Također me podsjeća na pjesme Luna piena i Reimei ~Aurora~, a u biti je i tip tih pjesama s albuma. Mislim svi znate pjesmu, a ova verziji stvarno ništa ne nedostaje, od vokala do glazbe. Sve pet.

OCJENA PJESME: 20/20


Sada prelazimo na veoma zanimljivi zatvarač albuma, a to je Utau Oka ~EXEC_HARVESTASYA/.~. Osobno moram reći da obožavam njene Utau Oka pjesme jer su neizmjerno epic te stvarno imaju najzanimljivije kompozicije ikada. Baš zbog tih kompozicija i "neurednosti" pjesme je istu veoma teško zavoljeti. Ova pjesma je savršenstvo, te ima jedan od najboljih refrena koje sam čula. Glazba mi se sviđa i previše. Ipak mislim da preferiram pjesmu sa albuma Harmonia (tobože to je bila totalno druga pjesma), jer je puno više napeta i čak veće remek djelo. To na stranu, svaka čast na ovome, jer mi je trebala godina dana da zavolim pjesmo kako treba.

OCJENA PJESME: 20/20

Wow. Neznam gdje sam. Odmah ću reći, ovaj album je perfektni odraz koliko remek djela ova žena može napraviti. Stvarno me zanima gdje ona nalazi inspiraciju za ove božanstvene stvari. Neizmjerna ljepota drugog svijeta. Ipak, moram vas upozorit da za ovakvo nešto treba vremena da vam priraste srcu. Ovaj album nije nešto popularno i "lagano za uši" te puno catchy pjesama. Za ovakvo nešto treba drugačiji pristup glazbi (naravno ako niste već navikli na eksperimentalnu, klasičnu te fantastičnu glazbu), ali naravno da svatko može zavoljeti bilo koji žanr ako mu da priliku. Ovaj album je vrijedan toga, vjerujte mi. Svaka pjesma ima ocjenu 20/20 sa razlogom, iako nisam previše hvalila pjesme jer bi to bilo malo preteško za čitati (nakon svakog reda bih pisala "Ovo je EPIC remek djelo, nemogu vjerovati da ovakvo nešto postoji!!1). Samo da znate da je to razlog zašto svaku pjesmu nisam hvalila previše (iako sam trebala). Jedna riječ za album: Masterpiece.

OVERALL OCJENA: 20/20


Nema komentara: