petak, veljače 08, 2013

[ALBUM]Mai Kuraki - FUTURE KISS



















FUTURE KISS je 9. album Mai Kuraki, izdan 17.11.2010.

Prva pjesma na albumu (otvarač) je titularna FUTURE KISS. Ovo djelo se većinom naslanja na produkciju nego na bilo što drugo, a produkcija je savršeno odrađena. Odmah ću reći da je jedna od najboljih pjesama na albumu, te je veoma catchy i prezabavna za slušati, zajedno sa interesantnim riječima. Dosta je up tempo i brza, te ima taj "anthem" osjećaj kao npr. Queen of Hip-Pop od Namie Amuro, itd. S time je veoma "showy", ohrabrivajuća i energetična. Definitivno jedna od unikatnijih pjesama od Kuraki, te također i jedna od najboljih.

OCJENA PJESME: 20/20

Album nastavlja odličan uptempo flow sa wana, b-stranom sa singla "Beautiful". Već sam recenzirala ovu pjesmu koliko se sjećam, i to na negativan način. No sada mi je drago da na ovom albumu to mogu ispraviti. Naime, ova pjesma je gotovo savršena i neznam što mi je bilo kada sam pri slušanju spomenutog singla ovu pjesmu smatrala lošom. Produkcija glazbe je savršena kao i u prvoj pjesmi na albumu, te je stvarno uživancija slušati ovo na max volume na slušalicama. Ono što mi se još jako sviđa u pjesmi je to da ima dosta "attitude", te Mai pjeva na pomalo agresivniji način i to tako dobro funkcionira ovdje. Bridge je još jedan dio gdje se pjesma sjaji te je stvarno sve odlično obrađeno.

OCJENA PJESME: 20/20

Tako rano u albumu, a već dolazimo na najbolju pjesmu na istome, a vjerojatno i najbolju pjesmu od Kuraki ikad. Nikako nemogu shvatiti kakvu to magiju ima Revive, ali je definitivno jedna od najadiktivnijih pjesama koje sam čula. Ova pjesma ima snažan latino utjecaj, što je i jedan od razloga zašto je tako savršena. Pogotovo sam luda za tim klavirom u pozadini kroz cijelu pjesmu, te svi drugi instrumenti koji se predivno stapaju i stvaraju ovo remek djelo. Mislim da je ono što me najviše očarava ovdje glazba, iako je i melodija riječi također savršena te samo dodaje lijepotu pjesmi. Jako sam luda za dijelom nakon refrena i kratke instrumentacije te kada Mai počne pjevati drugi verse. Na tom dijelu se glazba tako lijepo "spusti" i nastavlja stapati u odličnu melodiju. Ali ozbiljno, ovo djelo je definitivno jedno od najboljih koje sam čula. Totalna uživancija i ulazak u novi, magičan svijet s ovim je zagarantiran.

OCJENA PJESME: 20/20

Watashi no, Shiranai, Watashi ~Precious ver.~ se prelijepo nastavlja iz prethodne pjesme sa španjolskom gitarom, te odmah nakon toga se otkriva veoma catchy R'n'B pjesma. Ovo djelo je dosta dramatično te jednostavno prezabavno. Od originala je dosta drukčije te više "ispolirano" na albumu, no svakako moram reći da su možda čak i uništili pjesmu sa previše nepotrebnog auto-tunea i iako obožavam Michaela Africka kao backing vokal u skoro svim pjesmama od Mai, ovdje mislim da je bio nepotreban i nekako su sve te promijene samo pridonjele time da su učinili pjesmu "cheesy". Svejedno, ovo je svakako odlična i snažna pjesma na albumu.

OCJENA PJESME: 20/20

Sada prelazimo na vjerojatno najgoru pjesmu na albumu, što je čudno jer je ovo djelo od Aike Ohno (koja je ironično i majka najbolje pjesme na albumu). SUMMER TIME GONE nikako nije loša pjesma, no ono što me najviše smeta je stvarno čudan i antiklimatičan refren. Kako bilo, verse-i su stvarno jedini dobar dio jer zvuče veoma zaigrano i sviđaju mi se svi efekti u pozadini. Nakon više od dosta preslušavanja ove pjesme s nadom da ga zavolim, refren mi niako ne može prirasti te uvijek zvuči stvarno monotono i beživotno sa tim "summer time gone" ponavljanjima. Sve druge je dobro, iako je ovo definitivno njena najslabija novija A-strana.

OCJENA PJESME: 8,5/10

I sada album vraća svoj epic status sa pjesmom I scream!. Ovo je, nakon Revive, definitivno najbolja pjesma na albumu, ili mogla bih reći najbolja nova pjesma na albumu. Veoma je različita od bilo čega što je izdala jer je nevjerojatno upbeat, dancy i catchy. S time svime rečenim, ova pjesma definitivno ne zvuči jeftino te joj tematika nije nešto jadno kao što biste očekivali sa prethodnim opisom pjesme. Najagresivnija pjesma na albumu sa najagresivnijim riječima koje nam na takav način govore o tome da ne sudimo stvari površno. Kuraki govori o tome kako "vrišti" jer svi imaju pretjerana očekivanja od nje, i što svi sumnjaju u nju (između ostaloga). Svakako, uz temu pjesme je moguće lagano se povezati i imati više interpretacija o riječima te je zato toliko odlična. Ono što moram naglasit je da ono što čini ovu pjesmu tako kick-ass je odlična "in your face" i ludo catchy glazba. Svaka čast na ovome!

OCJENA PJESME: 20/20

Sada se malo spuštamo sa epic dijela na pomalo "lacking" pjesmu Drive me crazy. Ovo djelo pokušava biti veoma catchy i energetično ali nikako ne uspijeva zbog dosta repetitivnog refrena i nezanimljivosti istoga. Nekako zvuči kao da tvrdim da je ova pjesma užasna, što nije slučaj. Lijepo ju je poslušati tu i tamo, te nekada kada sam stvarno u mood za ovo definitivno zvuči puno bolje nego prije. No nekako moram povuči da je SUMMER TIME GONE najgora pjesma na albumu jer ista barem ima nekakvog ukusa i definitivno zna bit zabavnija. Sve u svemu, ova pjesma nekada zna biti čak i odlična, no većinom vremena je nekako "ravna" i nezanimljiva te previše repetitivna.

OCJENA PJESME: 7,5/10

Iako većina slušatelja zna tvrdit da im je I can do it now najgora pjesma na albumu, za mene je definitivno jedna od boljih. Veoma mi se sviđa tema pjesme a to je "Želim da vam ponavljanje riječi (naziv pjesme) uđe u podsvijest sve dok se ne ohrabrite", što je Mai sama rekla (iako ne tim riječima) u DVD-u koji dođe uz album. Da se prilagodi tome, zvuči veoma pozitivno i uplifting, a pogotovo refren. Na prvih par slušanja može zvučati malo dosadno ali ova pjesma definitivno ima svojih čari te ju stvarno obožavam.

OCJENA PJESME: 20/20

Beautiful ~comfortable ver.~ je već izdana kao singl (samo bez ovoga svega u povlakama), i moram reći da mi je original puno bolji od nove "comfortable" verzije na albumu. Naime, sve je isto osim toga što su makli sve lagane R&B elemente koje su stvarno lijepo podupirale ovu pjesmu, te ju pretvorili u čistu baladu. Ovako zvuči kao da joj nešto nedostaje (što i je istina jer su sve makli), no svejedno još uvijek ko pjesma stoji kao jedna od njenih najljepših, te me promjene ne smetaju jako iako bih preferirala da nisu ništa novo radili s njom. Također se ne mogu baš sjetiti niti jedne pjesme od Mai da je slična osjećaju i atmosferi po ovoj, te je zato dosta posebna u njenoj diskografiji. Zvuči veoma dreamy i opuštajuće što je u ovom slučaju odlična stvar. No najbolji dio je i najkraći - a to je bridge pjesme koji stvara lijepi vrhunac. Odlična pjesma.

OCJENA PJESME: 20/20

Sa prethodnom pjesmom smo ušli u teritorij balada, te takva slijedi I promise. Kao što ju je Mai opisala, ovo je bolna pjesma puna tuge. Na bazi je klavira i violina, te stvarno odaje zvuk jake osamljenosti, što zbog emotivnog načina pjevanja i zbog melodije. Riječi mi se stvarno sviđaju, iako nekako imam osjećaj kao da u refrenu nešto nedostaje. No svejedno, stvarno je odlična pjesma te ima svoje čari.

OCJENA PJESME: 10/10

Slijedeća i zadnja balada, sound of rain mi je iskreno puno bolja od prethodne, te vjerojatno i najdraža balada na albumu. Iako je puno jednostavnija te počinje samo sa klavirom i laganom akustičnom gitarom, ova pjesma stvarno ima još depresivniju melodiju i puno se lakše, recimo, rasplakati na ovo nego na prethodnu pjesmu, što puno govori. Riječi mi također pašu puno bolje. Drago mi je što i ova pjesma slijedi istu tematiku kao i prethodna, što daje albumu bolji flow i temu.

OCJENA PJESME: 20/20

Sada prelazimo na mid-tempo pjesmu Tomorrow is the last Time. Ova pjesma je predivna, to je što prvo moram naglasiti. Ima stvarno zanimljivu kompoziciju i melodiju, te stvarno daje "epic" osjećaj što je pomalo čudno za pjesmu od Kuraki (ne u smislu da joj pjesme nisu dobre, već jednostavno da ne pjeva takvu vrstu glazbe). Riječi su slatke, kao i melodija, nostalgične i pune emocija. Verse je jednako solida kao i sam refren, što je odlična stvar. Ovu pjesmu je stvarno lagano zavoljeti odmah na prvom slušanju, tako da ako tražite nešto od čega bi počeli sa glazbom od Kuraki, ova pjesma je dobar početak. Definitivno jedna od najboljih na albumu.

OCJENA PJESME: 20/20

anywhere, b-strana singla SUMMER TIME GONE, je zajedno sa ekipom Revive i I scream! jedna od mojih definitivno najdražih pjesama na albumu. Zvuči veoma pop i akustično, i nemogu vam uopće ni opisati zašto toliko obožavam ovu pjesmu. Najviše mi se sviđa zbog pozitivnih i nostalgičnih riječi te veoma vesele glazbe. Zapravo, pogotovo zbog toga osjećaja nostalgije i topline koju daje. Pogotovo mi se sviđaju riječi "can't take my eyes off you", cijeli bridge i sam outro. Stvarno predivna pjesma. I za vas koji ga znate, napisao ju je Jon Carin. Ovo je zadnja pjesma na glavnom albumu.

OCJENA PJESME: 20/20

I zadnja pjesma, tj zadnja pjesma na zadnjem CD-u je boyfriend. Ovo je kolaboracija sa Michaelom Africkom koji je surađivao u glazbi od Kuraki od njenog prvog prvcatatog albuma. Da se razumijemo, ovog čovjeka obožavam jer stvarno radi svoj posao odlično, a možete ga čuti u skoro svakoj pjesmi (pogotovo starijima) od Kuraki. Naime, boyfriend je odlična stvar iako na prvih par slušanja zna zvučati dosta cheesy. No svejedno, kasnije se naviknete a nije se teško naviknut jer ova pjesma je sasvim FIERCE. Na albumu dolazi odvojena na posebnom CD-u, što više izgleda kao da je dodatni singl zamotan u album. No svejedno ovo je odličan dodatak koji mi nimalo ne smeta. Iako, kada gledamo realno mogli su ekonomičnije ubaciti ovu pjesmu kao skrivenu na originalnom albumu. Znači malo pauze nakon anywhere da se vidi da je odvojena od albuma - i to bi bilo to. No, svejedno, ne želim se žaliti na to što sam dobila više CD-a u pakiranju.

OCJENA PJESME: 20/20

FUTURE KISS je, bez obzira na to što ima dosta pjesama ispod 20/20 ocjene, čak i više nego odličan album. Ima puno varijacije i teško da će vas album dosaditi. No to ima i negativnu stranu - ne zvuči solidno kao album. OVER THE RAINBOW je bio puno bolji album iako nije imao toliko varijacija baš zbog toga što je činio album albumom. Ništa posebno nemam za naglasiti - sasvim zabavan i odličan album te ga definitivno preporučujem. Također, preporučujem ga više nego OVER THE RAINBOW za one koje vole više stilova i više upbeat pjesama (dakle NE balade) i kojima nije bitna tematika albuma. A za one koji su na drugoj strani (zajedno sa mnom) preporučujem predivni OVER THE RAINBOW.

OVERALL OCJENA: 20/20

















Nema komentara: