nedjelja, srpnja 17, 2011

[SINGLE]Kalafina - sprinter/ARIA

























sprinter/ARIA je 2.singl Kalafine, izdan 30.7.2008.

Prva A-strana singla, sprinter, je Kalafinina najdinamičnija pjesma do sada, što se može vidjeti po samom nazivu pjesme. Kao što sam spomenula u Seventh Heaven recenziji o ovoj pjesmi, sprinter je vokalno jedna od najdinamičnijih pjesama koje sam ikada čula, sve zahvaljujući glasovima svih 4 pjevačica koji su predivno harmonizirani zajedno. Ovo je i jedina pjesma gdje možemo čuti Mayu, 4. pjevačicu koja je napustila grupu zbog školavanja. Njen glas je veoma dubok, iako ne toliko dubok kao od Keiko, i njeni vokali mi se uistinu sviđaju. Možda je to jer je dobila najviše catchy dio pjesme za otpjevati, ali svejedno. Ipak, najviše možemo čuti Hikaru u cijeloj pjesmi, ostale cure većinom harmoniziraju, i to savršeno. sprinter nema dijela gdje usporava, pjesma uvijek nastavlja teči što mi se veoma sviđa, tek se na samom kraju pjesme skroz uspori sa emocionalnim pjevanjem Hikaru i predivnim violinama od kojih se naježite. Kada sam obratila pažnju na riječi i duboko se skoncentrirala na pjesmu, skoro sam plakala od lijepote. Ovo je jedna od njihovih najboljih pjesama (opet) i ne vidim nikakav flaw u njoj.

OCJENA PJESME: 20/20

Slijedi ARIA sa pomalo futurističkim zvukom na samom početku pjesme, ali se brzo taj zvuk mijenja u dosta misteriozni i veoma začaravajući, zajedno sa Hikaru koja počne pjevati sa njenim visokim glasom. U pozadini sa njom se čuje i Wakanin Kajiura-go dio. Nakon dosta mirnog verse-a se uključi veoma dramatičan i emotivan refren, i način na koji ga Hikaru pjeva sa svom snagom vas potpuno oživi. Iskreno rečeno, prije mi se ARIA nije baš nešto sviđala, što je bilo jer sam smatrala pjesmu malo dosadnom i nekako napornom zbog previsokog vokala od Hikaru, i trebalo mi je dosta slušanja pjesme da shvatim koju prelijepu atmosferu, emociju i sveukupan okus ova pjesma ima. Pjesma je dosta napeta, ali ne na način na koji je sprinter bila. Sve u svemu, najviše u ovoj pjesmi mi se sviđa atmosfera koju glazba daje, zajedno sa emocionalnim pjevanjem od Hikaru, te mislim da je dokazala da može zasjajiti djelo samo svojim posebnim glasom.

OCJENA PJESME: 20/20

Očito je ovim singlom Hikaru dobila svoj spotlight, što nije nimalo loše i mislim da je dobro pokazala svoje pjevačke sposobnosti, iako je njen glas meni najmanje drag od svih ostalih pjevačica (ironično prije mi je bio najbolji). Kada smo kod Hikarinog glasa, on je sasvim u redu, i ona može zvučati čarobno sa njim u pjesmama kao Hikari no Senritsu ili storia, ali na većini ostalih pjesama (poput na ovom singlu) nekako se previše trudi ići previsoko te njen glas ne zvuči baš najbolje. To sam shvatila pogotovo na Red Moon Live koncertu, na neke njene visoke note tamo sam se samo zgrčila jer što je previše je previše. Naime, na sreću njeni vokali su na albumima puno balansiraniji, ali svejedno se nadam da će se sa godinama poboljšavati njena tehnika pjevanja, barem u tom aspektu. Svejedno, ono što ona postiže sa tim svojim visokim glasom je nevjerojatno, i ne mislim da to itko može kao ona (pokušavala sam, nemam tolko snage u glasu za TAKO visoke note). Malo sam skrenula sa singla, ali o njemu nemam ništa drugo za reći nego da je savršenstvo.

OVERALL OCJENA: 20/20


Nema komentara: