utorak, listopada 20, 2009

[re-REVIEW][ALBUM]Namie Amuro - PLAY

























PLAY
je 7. album Namie Amuro izdan 27.6.2007. Dospjeo je na 1. mjesto na Oricon Charts, i prodao se u više od pola milijuna primjeraka. Ovo je bio prvi album Namie Amuro koji je
imao CD + DVD verziju (zajedno sa CD only verzijom).

Jednostavno sam morala napisati prvi re-review na ovom blogu za album PLAY, jer mi se prijašnja recenzija, koju ću brisati, činila pre siromašna na riječima i svemu da opišem ovaj album. A i uz to, skroz sam promijenila misšljenje o većini pjesama na albumu. Zato, pripremite se na detaljniju recenziju albuma od prijašnje. Citirane rečenice na kraju nekih recenzija su sve prevedene na engleski, da ne bi bilo zabuna (iako neke rečenice i idu tako na engleski).

Oprostite na Engleskim izrazima u nekim dijelovima recenzije, ali stvarno nekada neznam kako da izrazim na Hrvatskom ono što hoću reći (kao što su nazivi dosta instrumenta,itd.).



Pjesma koja otvara ovaj album je Hide & Seek, koja nas uvodi i pokazuje cijelu atmosferu koja čini PLAY album. Ovu pjesmu smatram skoro pa i remek djelom, a za sve su krivi marching band, brass i percussion koje prevladavaju u refrenu. Refren je tako savršeno satavljen da je nemoguće to opisati riječima. Svi beatovi su uistinu ne samo catchy nego toliko adiktivni da morate stalno nogom lupati kada slušate ovu pjesmu. Verse-i su me malo razočarali jer zvuče tako monotono i nezanimljivo, poput neke techno pjesme, ali zbog ostatka pjesme (bridge-a također), to joj mogu oprostiti. Riječi su prezabavne i catchy, pogotovo šaputanja na hook-ovima.


"It's time to bang, bang, bang your head!"


OCJENA PJESME: 10/10


Sljedeća pjesma je Full Moon, koja je vjerojatno i moja najdraža pjesma na cijelom albumu. Sve što imam reći za ovu pjesmu jest da je INCREDIBLE. Ovo je vrsta fantastično-horror R&B glazbe, koju obožavam (ali jedina pjesma koja postoji pod toj vrsti je vjerojatno samo ova, zbog toga je i volim). Ova pjesma isto tako ima marching band kojega smo čuli u Hide & Seek, samo sada je puno više "divlji" i trese cijeli refren sa sobom. Obožavam sve creepy zvukove u njoj, pogotovo zavijanje vuka u drugom verseu. Isto tako, svi instrumenti su stvoreni da zvuče creepy u ovoj pjesmi. Prije mi se nije sviđao bridge, tj. break u pjesmi, ali kada sam vidjela kako Namie na njega pleše na koncertima, postao mi je jedan od najboljih dijelova u pjesmi (ali ipak, refren ima tu titulu). Kao što rekoh, nemogu opisati brilijantnost ove pjesme, jednostavno je toliko epic.


"Excuse me, miss, mr. mrs. masquerade"


OCJENA PJESME: 20/20


Prelazimo na CAN'T SLEEP, CAN'T EAT, I'M SICK. I love this song. Tako zvuči funky i energetična da potiče slušatelja da ju posluša do kraja. Ovo smiruje stvari nakon creepy pjesme Full Moon, jer je ovo puno light-hearted, dosta squeaky R&B pjesma sa veselom party atmosferom. Ono što mi se najviše sviđa u pjesmi je glazba, odlični beatovi i percussion, sa dosta brass-a umiješanim. Isto tako obožavam kada Namie kaže "Oh my God!" na početku. Cijela je pjesma odlično obrađena jer mi se sviđa ama baš svaki dio nje.


OCJENA PJESME: 10/10


Slijedi It's all about you, prva i rijetka rock-R&B inspirirana pjesma na albumu. Cijela pjesma je stvarno neuredna, sa dosta jakim instrumentima, zbog čega ju je malo teže prvi put zavoljeti, ali ova pjesma ROCKS. Refren je stavrno catchy i obožavam sve i pjesmi. Riječi pogtovo i temu pjesme. Kao što sam rekla u prijašnjoj recenziji, ova pjesma je savršena za slušati kada ste ljuti na nekoga zbog njihove sebičnosti, ili bilo čega drugoga. S time rečenim, ovo je veoma agresivna pjesma, možda i najagresivnija na albumu.

"I'm tired of this more than anything else, I'm so tired."


OCJENA PJESME: 20/20


Prelazimo na moju još jednu od najboljih pjesama na albumu, FUNKY TOWN. Ovo je jedna od najboljih party pjesama koje sam čula. Kao što ime kaže, ovo je funky pjesma sa dosta odličnog brassa i zviždanja. Nemogu vam opisati kako obožavam glazbu zato što stvara tako izvanrednu atmosferu. Ova pjesma je jednostavno priceless. Stvari postaju još bolje na kraju pjesme, gdje Namie dodaje još vokala i govori u tako cool načinu da jednostavno morate obožavati ovu pjesmu. Refren je moj najdraži dio pjesme, ali versei, ma svi dijelovi pjesme su savršeni. FUNKY TOWN zaslužuje puno više ljubavi nego što dobiva, jer je jedna od najboljih pjesama Namie ikad.


"Who cares? And I don't care."


OCJENA PJESME: 20/20


Party atmosfera se nastavlja na Step With It. Ovo je jedna od pjesama na albumu koje sam totalno zavoljela sada, iako ih nisam voljela prvih nekoliko puta slušanja. Otvaranje pjesme, refren i versei su stvarno odlični. Ovu pjesmu je teško staviti u riječi (ali opet, pjesme je nemoguće staviti u riječi :D), jednostavno je za mene pre zabavna, pogtovo hook-ovi (prije i nakon refrena). Namie čak kaže i 1,2,3,4 na Španjolskom pri kraju pjesme. Ipak, najviše kick-ass dio je kako na kraju Namie kaže "Yeah, step with it, step with it" u tako fierce načinu. Ovo je još jedna od mojih najdražih pjesama na albumu, na čak i moje vlastito iznenađenje, jer je ovo inače bila moja najmanje voljena pjesma na cijelom albumu.


OCJENA PJESME: 20/20


"Removing my shirt first, was it too hot for ya, huh?"


Wow, slijedi epic pjesma Hello. Riječima nemogu opisati kako je ova pjesma kick-ass, najviše zbog toga o čemu Namie pjeva u pjesmi. Naime, pjesma je o tome kada vas ljudi previše smetaju, živciraju i treće, tako da ako ste u istoj situaciji, nađite prijevod i slušajte ovu pjesmu, obožavat će te ju! Naravno, sve je portratirano u telefonima i mobitelima, svi vas zovu a vi se ne želite javiti
:D. Neznam kako vi, ali ja se sigurno mogu povezati na ovu pjesmu. Na glazbu, ovo je jedna od stvarno naboljih laid-back pjesama kojih sam čula u životu, što toliko paše uz ono o čemu je pjesma. Cijeli refren prati zvuk telefona, i naravno totalno laid-back instrumenata koje obožavam. Neznam jesam li ikada tako obožavala jednu pjesmu kao ovu, iskreno rečeno. Bridge i hookovi su savršeni, naravno i laid-back refren. Stvarno obožavam riječi, toliko su "pimp".


OCJENA PJESME: 20/20


"I'm not going to let anyone interrupt my time or territory anymore"


Čekaj, još jedna epic pjesma? Pa, Should I Love Him? definitivno je jedna od njih. A za to nisam ja kriva (nego Namie :D). Naime, ovo je jedina balada na albumu, i istovremeno tužna i pomalo depresivna pjesma na njemu. Da se razjasnim, ova pjesma je epic. Bilo što da kažem, ovu pjesmu nemogu opisati ni približno koliko je dobra. Cijela atmosfera pjesme je mistična, imate osjećaj kao da ste u magli. Beatovi su savršeni, uvijek lupam prstima u njihovom ritmu. Onda, versei, klavir i violine, orgulje koje udaraju prije refrena su stvarno savršene. Sve postaje još bolje i epic kada se priključi zbor na kraju, koji postaju sve glasniji i glasniji. Nekako zvuče kao da duhovi pjevaju s Namie (znam, malo previše mašte imam). Već sam vam rekla da obožavam misteriozne pjesme, i ova to totalno dobro izvodi. I riječi su stvarno odlične. Svaka čast, Namie.


"For the sin of loving, being unloved is the punishment of it."


OCJENA PJESME: 20/20


Slijedi Top Secret, još jedna misteriozno inspirirana R&B pjesma s ovoga albuma. Obožavam ovu pjesmu, pogotovo ono što Namie kaže na početku. Top Secret je još jedan dokaz koliko pjesme Namie Amuro mogu biti adiktivne i catchy. Cijeli refren je ponavljanje "Top Secret, top secret" sa još nekoliko riječi, i da budem iskreno, iako zvuči ponovljivo, u ovoj pjesmi to super pali. Obožavam šaptanje koje zvuči tako hot, i cijelu misterioznu glazbu i beatove. Bridge je stvarno priceless. Neznam što da više kažem.

"I wanna taste you tonight. Hit me!"


OCJENA PJESME: 10/10


Epicness ovog albuma se samo nastavlja na Violet Sauce (Spicy). Još jedna misteriozno inspirirana pjesma, odličnim i catchy instrumentima koji je prate. Refren je predobar, i sviđa mi se cijela ideja "Violet Sauce-a". Riječi su stvarno zabavne. Inače, verzija sa singla je puno mirnija i ne zvuči toliko rock-r'n'b kao i ova, nego više misterioznija. Ali iskreno se nemogu odlučiti koju verziju više volim. Ovu pjesmu obožavam iz svega srca, i ovo je još jedna (ali zadnja) od najboljih pjesama na albumu kojoj moram dati epic ocijenu. Stvarno mogu vidjeti ovu pjesmu kao soindtrack za neku survival-horror igru.

"You wanna know how to play?"

OCJENA PJESME: 20/20


Sa tamne atmosfere na sunčanu prelazimo sa Baby Don't Cry. Ova pjesma je stvarno vesela, i super za slušanje na sunčanim danima, bilo koje da je godišnje doba. Naime, ovo je uistinu ohrabrujuća pjesma i stvarno radi svoj posao odlično. Beatovi su slatki i stvarno volim ovu pjesmu. Refren je catchy i zabavan, i cijela pjesma je veoma light-hearted. Ova pjesma će vas sigurno razveseliti, pogotovo ako razumijete riječi jer su skroz ohrabrivajuće.


OCJENA PJESME: 10/10


Vesela atmosfera se nastavlja na Pink Key. Ova pjesma se otvara crkvenim zvonima i onda eksplodira u odličnu veselu pop pjesmu. Kao i prethodna pjesma, Pink Key je veoma ohrabrujuća pjesma sa stvarno lijepim strings i odličnom kompozicijom. Ovo je stavrno odlična pjesma za zatvaranje albuma, i nemoram vam reći da je obožavam. I riječi na engleskom su stvarno slatke i još jednom, ova pjesma savršeno zatvara PLAY.

"Now it's time to find your way!"

OCJENA PJESME: 10/10


Da, nemoram vam uopće ni govoriti o ovom albumu. PLAY je definitivno najbolji album Amuro ikad (vidjeti će mo hoće li ga sljedeći album moći nadmašiti, budući da uskoro izlazi). Vjerujte mi, trebati će vam više nego samo jedan put slušanja albuma da ga zavolite, ali jednom kada ga zavolite nikada na njega nećete zaboraviti. Ovo je moj 3. najbolji album ikad (1.GUILTY; 2.MY STORY), iako je imao puno više 20/20 ocijenjenih pjesama nego u ostala 2 spomenuta albuma. Ovaj album je misteriozan, čvrst, hot, sa pomalo doze čak i horrora. Stvarno neznam što mi je ostalo za reći. Jedino to možda da sam razočrana pakiranjem albuma, jer u bookletu jedva ima jedna slika i sve su riječi na običnom bijelom papiru. To je jedino što zamjeravm avexu jer nisu pakirali ovaj album po njegovoj kvaliteti. Barem su coveri epic =D


OVERALL OCJENA: 20/20


Nema komentara: